Kedilerde Lösemi Hastalığı

Kedilerde lösemi hastalığı çok yaygın olmasa da birçok kedi de bu hastalık bulunmaktadır. Eğer kedinize kan testi yaptırırsanız ve kan testinde FeLV değeri pozitif çıkarsa, maalesef kediniz lösemi hastalığına yakalanmış demektir. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan araştırmalarda, neredeyse kedilerin %2-3’ü [URL=https://www.miyhav.com/kedi/kedi-sagligi/kedilerde-losemi-ve-asisi]lösemi hastası[/URL] kediler’dir. Ülkemizde de kedilerde lösemi hastalığı bulunmaktadır. Sizlere kedilerde lösemi hastalığı hakkında bilmeniz gereken bazı bilgileri paylaşıyoruz.

1. Kedilerde Lösemi Hastalığı Kanser Değildir

İnsanlar da görülen lösemi hastalığı kan ve kemik kanseridir. Ama kedilerde lösemi hastalığı kanser değildir. Bilakis bir virüstür. Ama kedilerin yakalandığı lösemi virüsü tedavi edilmezse kansere dönüşebilir.
2. Kedilerde Lösemi Hastalığı 3 Çeşittir

Kedilerdeki lösemi virüsü toplam 3 çeşittir. Bunlardan ilki olan FeLV-A virüsü, enfeksiyon kapmış tüm kedilerde görülür. FeLV-A virüsü oldukça tehlikelidir. Çünkü kedinin tüm bağışıklık sistemini etkisiz hale getirir. Diğer bir lösemi virüs çeşidi de FeLV-B virüsüdür. Bu virüs ise enfeksiyon kapmış kedilerin yaklaşık yarısı kadarında görülür.

Bu virüsün kedilerde ki etkileri ise tümör ve anormal doku büyümelerine neden olur. Diğer bir virüs çeşidi ise FeLV-C virüsüdür. Bu virüs enfeksiyon kapmış kedilerin yaklaşık %1’inde görülür. Yani çok nadir görünen bir virüstür. FeLV-C lösemi virüsünün kediye etkisi ise şiddetli anemiye neden olmasıdır.

3. Kedilerde Lösemi Virüsü Çok Kısa Ömürlü Ama Çok Bulaşıcıdır

Kedilerin FeLV yani lösemi virüsüne yakalanmalarının birçok kolay sebebi olabilir. Örneğin, aldığı bir ısırık veya bu virüsü kapmış diğer kedilerin salya ve tükürüklerinden dahi bulaşabilir. Virüsün en etkin bulaşma yeri ise kedinin salyası ile burun salgılarıdır. Lösemi hastalığına yakalanmış bir anne kedi, yavrusuna süt emzirirken bu virüsü bulaştırabilir. Bazen de aynı tabaktan yemek yiyen kediler bu virüsü bir birine bulaştırabilir. Bu virüsün ömrü ise çok kısadır. Öyle ki bazen 1-2 dakika içerisinde bile kedinin vücudunu terkedebiliyor.
4. Kedilerde Lösemi Hastalığının Etkili Olması için Virüse Sürekli Maruz Kalması Gerekiyor

Cat Owner’s Home Veterinary Handbook isimli kitaba göre iyi bakılan sağlıklı kediler Lösemi virüsüne uzun süre maruz kalsa bile, vücutlarının bu virüsle başa çıkabildiğini gösteriyor. Ama yavru ve genç kedilerin bu virüse karşı vücut dirençleri yetişkin kedilere göre daha güçsüz oluyor. Kedilerde lösemi virüsü en az 4 hafta dolmadan kan testlerinde görünmez. Yani çok sinsi bir virüs çeşididir.

5. Lösemi Virüsüne Maruz Kalan Her Kedi Bu Hastalığa Yakalanmaz

FeLV virüsüne maruz kalan kedilerin %30’u hiçbir şekilde bu hastalıktan etkilenmez. Ve kısa sürede hastalığı atlatır. Diğer %30’u ise geçici olarak bu hastalığa yakalanır. 12 haftadan daha kısa sürede bu hastalığı atlatabilir. Ama sokak kedileri için durum biraz daha farklıdır. Sokak kedilerinin %5-10 kadarı gizli bir şekilde bu hastalığa yakalanır. Yani hastalık enfekte olur. Ardından kediler stresli bir durumla karşı karşıya geldiğinde virüs etkisini göstermeye başlar.
6. Lösemi Hastası Anne Kediler Hamilelikte Ciddi Sorunlar Yaşar

Bu virüsü kapmış ve etkisine yakalanmış anne kediler hamilelikte çok ciddi sorunlar yaşamaktadır. Örneğin, düşük yavru dünyaya getirmesi ve ölü doğum yapması en çok bilinenleridir. Ayrıca kedilerde görülen “Soluk Yavru Sendromu” ‘nun da sebebi kedilerde lösemi hastalığıdır.
7. Hastalığa Yakalanan Kedilerin 3’te 1’i Kansere Dönüşmektedir

Bu hastalığa yakalanmış ve vücudundan atamamış kedilerin yaklaşık 3’te 1’i kanser olmaktadır. Kedilerde lösemi virüsünün neden olduğu ve en sık görülen kanser türü ise lenfosarkom’dur. Bu kanser türü, kedilerin kasık, göğüs, koltuk altı ve boyundaki lenf düğümlerinde kitleler oluşmasına neden olur. Bazen göz, beyin ve diğer organlara da yayılabilir.
Sonuç:

Bazı veterinerler, interferon ve Lenfosit T-Hücre İmmünomodülatör gibi bağışıklık sistemini güçlendirici ilaçların kullanılmasının kedilerde lösemi hastalığına karşı etkili olduğunu söylemektedir. Eğer sizinde bir kediniz varsa, kedinizi sağlıklı ortamlarda yaşatmanız ve ona iyi bakmanız bu hastalığa yakalanma riskini de oldukça düşürecektir.

Placidochromis Electra

Latince Adı: [URL=https://www.miyhav.com/akvaryum/canli-turleri/tatli-su-canlilari/malawi-cichlidleri/placidochromis-electra]Placidochromis electra[/URL]Coğrafik Kökeni: Likoma Island.Yaşam Alanı: Geniş kumluk alanlar.Beslenme Biçimi: Etç...

Kedilerde Lösemi Hastalığı

Kedilerde lösemi hastalığı çok yaygın olmasa da birçok kedi de bu hastalık bulunmaktadır. Eğer kedinize kan testi yaptırırsanız ve kan testinde FeLV değeri pozitif çıkarsa, maalesef kediniz lösemi hastalığına yakalanmış demektir. Özellikle Amerika Bi...